Gama güç fonksiyonları (GSF), bir çekirdeğin ortalama γ-bozunum davranışını tanımlar. Atom çekirdeğinin temel özelliklerinden biri olan GSF’ler, nükleosentez ve yıldız evriminin astrofiziksel modellerinde merkezi bir rol oynayan nötron yakalama tesir kesitlerinin değerlendirilmesinde, reaktör tasarımında, atık dönüşümünde ve nükleer teorinin uygulamalarında temel oluşturmaktadır.
Oslo Üniversitesi'ndeki nükleer fizik grubu, Sn enerji bölgesi civarındaki GSF’lerin çıkarılmasına olanak tanıyan ve Brink-Axel hipotezine dayanan Oslo yöntemini geliştirmiştir. Yöntem, periyodik tablonun farklı bölgelerinde yer alan çok sayıda çift-çift ve tek-A’lı çekirdeklerin GSF’lerini belirlemek için kullanılmaktadır, ancak; elde edilen GSF’lere E1 ve M1 katkılarının ne kadar olduğunu belirlemek henüz deneysel olarak mümkün değildir, bu katkılar ancak mikroskobik teorik yaklaşımlarla öngörülebilir. Öte yandan elde edilen bu deneysel sonuçların şimdiye kadar detaylı olarak hiçbir teorik yaklaşımla karşılaştırılmaması büyük bir eksiklik olarak göze çarpmaktadır.
Bu eksiklikleri gidermek için tasarlanan bu proje, periyodik tablonun nadir toprak bölgesindeki tek-A 145-151Nd, 149Sm, 161,163Dy, 167Ho, 167Er, 171Yb, geçiş bölgesindeki 181Ta ve 231,233Th, 233Pa, 237,239U,243Pu deforme çekirdeklerinin GSF'lerinin teorik olarak araştırılacağı ilk ayrıntılı mikroskobik çalışmadır.
Yürürlükte
SAÜ Genel
Araştırma
Projesi
12 Ay
64.000